Autodiefstal is nog steeds een groot probleem. Autodieven verzinnen steeds meer en nieuwe manieren om in te breken in verschillende auto’s. Van nieuwe auto’s tot oude auto’s met verschillende af-fabriek alarmsystemen. De nieuwste trend in dievenland maakt het hen weer gemakkelijker om in te breken.
De opkomst van keyless entry autodiefstal
De technologie van voertuigen is sterk veranderd en dat geldt ook voor de methoden van dieven. Voertuigen uitgerust met keyless entry systemen zijn enorm populair geworden, maar brengen ook nieuwe veiligheidsproblemen met zich mee. Het systeem maakt het namelijk mogelijk om zonder fysieke sleutel de auto te ontgrendelen en te starten. Criminelen hebben manieren gevonden om dit te misbruiken, vaak met behulp van een relay-apparaat. Dit apparaat verlengt het signaal van de autosleutels waardoor ze gemakkelijk in kunnen breken.
Infiltratie bij autofabrikanten
Om de concurrentie voor te blijven, investeren fabrikanten miljarden in onderzoek naar anti-autodiefstal technologieën. Criminelen weten hier op in te spelen door aan het werk te gaan bij één van deze fabrikanten. Hierdoor krijgen zij informatie over de laatste technologieën van fabrikanten. Deze informatie maakt het mogelijk voor dieven om kwetsbaarheden in de beveiligingssystemen van voertuigen op te sporen en te misbruiken.
De reactie van de industrie en politie
De auto-industrie en veiligheidsinstanties zien deze ontwikkeling als een serieuze bedreiging. Samen met de Britse Nationale Politie, die in het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol speelt in het bestrijden van voertuigcriminaliteit, zijn fabrikanten begonnen met het opzetten van samenwerkingsverbanden om de strijd tegen georganiseerde autodiefstal aan te gaan.
Een van de initiatieven is het National Vehicle Crime Reduction Partnership, dit is een samenwerking tussen fabrikanten, politie en beveiligingsspecialisten om nieuwe strategieën te bedenken tegen voertuigcriminaliteit. Ook Operation Alliance richt zich op het monitoren van georganiseerde misdaad en het verstoren van criminele netwerken die zich richten op de diefstal van high-end voertuigen.
Wat kunnen autobezitters doen?
Hoewel de industrie maatregelen neemt, kunnen autobezitters zelf ook voorzorgsmaatregelen treffen om het risico op diefstal te verkleinen. Een effectieve stap is het aanbrengen van een alarmsysteem in uw auto. Fleetaccess heeft verschillende klassen alarmsystemen. Wilt u voor de beste beveiliging voor uw auto gaan, dan kunt u kiezen voor een klasse 5 alarm. Een SCM klasse 5 alarm is een hoogwaardig autoalarm dat uw voertuig dag en nacht via een volgsysteem bewaakt. Met dit alarm bent u verzekerd van de beste beveiliging voor uw auto en de meest uitgebreide vorm van autobeveiliging. Als u kiest voor maximale veiligheid, is een klasse 5 alarm de beste keuze.
Fleetaccess is specialist in het inbouwen van deze alarmsystemen.
Vooruitzicht
Autodieven blijven hun tactieken aanpassen en met de voortdurende technologische vooruitgang zullen zij weer nieuwe manieren vinden. De uitdaging voor autofabrikanten ligt in het creëren van steeds betere beveiligingssystemen, terwijl politie en overheidsinstanties manieren moeten vinden om georganiseerde criminele netwerken tegen te gaan.
Contact opnemen
Wat u kunt doen is het kiezen voor de juiste voorzorgsmaatregelen voor uw auto. Daarbij is het kiezen van een goed alarmsysteem al een goede eerste stap. Neem contact op met een van onze specialisten, zij adviseren u graag over het beveiligen van uw auto.
U denkt vast, wat moeten autodieven met mijn uitlaat? Maar een uitlaat kan voor dieven veel geld waard zijn. In de uitlaat zitten namelijk materialen, zoals platina, die op de markt veel waard kunnen zijn. Deze materialen zitten in de katalysator (onderdeel van de uitlaat).
Maar wat is een katalysator? Een katalysator is een onderdeel in de uitlaat die ervoor zorgt dat de schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt. Dit gebeurt door een chemische reactie die geactiveerd wordt door verschillende materialen zoals platina, palladium en rhodium. Deze materialen zijn geld waard, hierdoor zien we dat katalysatoren veel worden gestolen.
Bij welke auto's wordt de katalyator het vaakst gestolen?
De Britse Daily Mail heeft onderzoek gedaan naar autodiefstal en heeft ook onderzocht welke auto-onderdelen per automerk het vaakst gestolen worden. Uit dit onderzoek is gebleken dat de katalysator opmerkelijk vaak wordt gestolen bij de volgende auto’s:
Toyota Auris en Prius
Lexus RX
Honda Jazz
Dit zijn hybride auto’s waarvan de katalysator minder vaak is aangetast en dus meer zeldzame materialen bevat.
Hoe wordt de katalysator gestolen?
Het stelen van een katalysator kan erg snel gedaan worden door dieven. Zij kunnen uw auto omhoog krikken, de uitlaat eraf zagen en daar hebben ze de buit. Vaak worden dit soort klusjes binnen een paar minuten geklaard.
Voorkomen van katalysatordiefstal
Een aantal gemakkelijke voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen, kunnen een groot verschil maken in het voorkomen van autodiefstal.
1. Parkeer uw auto op een verlichte plek
Autodieven willen niet gezien worden. Wanneer uw auto op een verlichte plek staat valt uw auto meer op en dieven dus ook. Zij zullen in dit geval dus ook minder snel toeslaan.
2. In bezit van eigenparkeerterrein? Maak er gebruik van!
Autodieven kiezen eerder een plek waar ze ongezien auto/inbraak of -diefstal kunnen plegen. Zij vermijden plekken op het eigen terrein van de bewoner, omdat ze daar goed gezien kunnen worden en eventueel opvallen bij buurtbewoners. Maak dus ook gebruik van uw eigen parkeerterrein en parkeer, waar mogelijk, ook andere voertuigen in uw bezit op uw (afgesloten) terrein.
3. Kies voor een autoalarm
Fleetaccess biedt verschillende autoalarmen, van een klasse 1 alarm tot een klasse 5 voertuigvolgsysteem. Om katalysatordiefstal tegen te gaan, raden wij een klasse 3 alarm aan. Vaak moet een auto worden opgekrikt om bij de uitlaat te kunnen. Het klasse 3 alarm is voorzien van hellingshoekdetectie, dus gaat het alarm af wanneer de auto opgekrikt of weggesleept wordt. Ideaal om katalysatordieven af te schrikken.
Installeren van een autoalarm
Bij het installeren van een autoalarm komt veel kijken. Er zijn namelijk regels waaraan een alarm moet voldoen om goedgekeurd te worden. Met een goedgekeurd SCM gecertificeerd alarm bespaart u vaak kosten op de premie van uw autoverzekering. Fleetaccess is een gecertificeerd en erkend installatiebedrijf en levert SCM gecertificeerde autoalarmen. Onze experts installeren uw autoalarm volgens de juiste manier, zodat uw voertuig optimaal beveiligd is.
Afspraak maken
Wilt u een afspraak maken om een alarmsysteem te laten monteren? Neem dan contact op! Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze.
Innovaties in risicobeheersing met het diefstalrisicomodel van het CCV
23 april 2024
In de strijd tegen voertuigcriminaliteit wordt een geavanceerd diefstalrisicomodel uitgerold in de verzekerings- en autobeveiligingssector. Dit model kan het risico op autodiefstal nauwkeurig beoordelen en de verzekerbaarheid van voertuigen optimaliseren. Diverse data over voertuigeigenschappen en diefstalstatistieken worden in dit model gecombineerd, waardoor verzekeraars en autofabrikanten hier beter op kunnen inspelen.
Wat houdt het diefstalrisicomodel in?
Het diefstalrisicomodel is ontwikkeld door het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) en wordt uitgerold door Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Het model legt een datagestuurde basis onder voertuigbeveiliging en de verzekerbaarheid van voertuigen. Door een breed scala aan voertuigkenmerken te analyseren bepaalt het model het risico op diefstal van een auto. In totaal worden 34 kenmerken geanalyseerd, waaronder:
het merk, model en bouwjaar
het aantal cilinders
het vermogen van de auto
Verder kijkt het diefstalrisicomodel naar de vervangingswaarde en specifieke diefstalstatistieken per model. Dit zorgt voor een gedetailleerd risicoprofiel voor elk type voertuig.
De voordelen van het model
Wat dit model bijzonder maakt is dat het de schadelast van autodiefstal per merk, model en uitvoering in kaart brengt. Verzekeraars en de auto-industrie kunnen hierdoor gerichter werken aan het verminderen van voertuigcriminaliteit. Het model biedt vele voordelen:
Voor verzekeraars biedt het model de mogelijkheid om polisvoorwaarden aan te passen op basis van het diefstalrisico. Dit kan leiden tot meer gepersonaliseerde en kosteneffectieve verzekeringspakketten.
Autofabrikanten worden gestimuleerd om de beveiliging van hun voertuigen te verbeteren, met name bij modellen met een hoog diefstalrisico.
Auto-eigenaren kunnen profiteren van een lagere verzekeringspremie en betere beveiliging van hun voertuig.
Beveiligingseisen voertuigen en diefstalrisico
Het diefstalrisicomodel heeft ook invloed op de beveiligingseisen die aan voertuigen worden gesteld. Heeft een voertuig een hoog risico op diefstal, dan zal het voertuig waarschijnlijk moeten voldoen aan strengere beveiligingseisen. Verzekeraars krijgen van het CCV en VbV het advies om het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging te eisen voor voertuigen die in het nieuwe model een hoog risicobedrag hebben. Vooralsnog wordt dit keurmerk vaak alleen geëist bij auto’s in een hoger prijssegment.
Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging
Het keurmerk van het CCV staat voor de kwaliteit van de autobeveiliging en de deskundigheid van het personeel dat de alarmsystemen of voertuigvolgsystemen inbouwt. Voertuigen die voldoen aan dit keurmerk zijn aantoonbaar minder vatbaar voor diefstal. Dit verhoogt niet alleen de veiligheid van het voertuig, maar kan ook de verzekeringspremies beïnvloeden. Een goed beveiligde auto betekent immers minder risico op diefstal en daardoor een minder hoog risicobedrag.
CCV-gecertificeerde voertuigbeveiliging
Fleetaccess biedt alle soorten CCV/SCM-gecertificeerde voertuigbeveiliging. Van Keyless Protector tot Klasse 1 alarm tot Klasse 4 of 5 voertuigvolgsysteem. We werken uitsluitend met de beste merken, zoals Fleetprotect. Het professioneel inbouwen van de beveiligingsmaatregelen kan bij een van onze inbouwlocaties, verspreid over heel Nederland.
Een vooruitgang in de strijd tegen voertuigcriminaliteit
De implementatie van het diefstalrisicomodel betekent een significante vooruitgang in hoe we autodiefstal benaderen. Door een datagestuurde benadering te hanteren, kunnen diefstalrisico’s nauwkeuriger worden ingeschat. Hierdoor kunnen effectieve maatregelen worden genomen om voertuigen te beschermen. Een winst voor iedereen: verzekeraars, autofabrikanten en natuurlijk de autobezitters zelf.
Is uw auto gestolen? Dat is flink schrikken! Deze situatie brengt veel onzekerheid en frustratie met zich mee. Het is hierbij belangrijk om kalm te blijven en snel te handelen. U wilt natuurlijk zo snel mogelijk uw auto terug en geholpen worden. In dit artikel ‘Auto gestolen, wat nu?’ helpen we u op weg en leggen we stapsgewijs uit wat u moet doen als uw auto gestolen is.
Wat moet u doen als uw auto gestolen is?
Het kan natuurlijk even duren voordat u ontdekt dat uw auto weg is. Onderneem in ieder geval zo snel mogelijk actie, zodra u erachter komt dat uw auto gestolen is. Hieronder leggen we stap voor stap uit wat u kunt doen:
1. Meld de diefstal bij de meldkamer
Beschikt uw voertuig over een klasse 4 of klasse 5 voertuigvolgsysteem en/of een klasse TV01 terugvindsysteem? Meld de diefstal dan direct bij de meldkamer. Bij een klasse 5 alarm kan het zijn dat de meldkamer al contact met u heeft opgenomen om diefstal te bevestigen. De meldkamer staat in direct contact met de politie en zal in samenwerking met hulpdiensten het voertuig traceren en proberen terug te vinden.
2. Doe aangifte bij de politie
Doe direct aangifte bij de politie wanneer u ontdekt dat uw auto is gestolen. U kunt de diefstal telefonisch melden bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen via 088 - 00 87 444 (alle dagen bereikbaar tussen 07.00 en 23.00 uur). Houd zo mogelijk uw rijbewijs, kentekenbewijs en verzekeringspapieren bij de hand om snel geholpen te worden.
De politie geeft de diefstal door aan de RDW. Zo hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen en bent u niet aansprakelijk voor eventuele schade die met uw auto veroorzaakt wordt bij anderen.
3. Meld de diefstal van uw auto bij het VbV
Wanneer u aangifte heeft gedaan bij de politie ontvangt u een e-mail met daarin een vragenlijst van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit, oftewel het VbV. Vul de lijst volledig in en stuur deze terug naar het VbV. De vragenlijst wordt automatisch gedeeld met uw verzekeraar en helpt bij het sneller terugvinden van uw voertuig.
4. Stel uw verzekeraar op de hoogte
Meld de diefstal bij uw verzekeraar. Ook als u niet verzekerd bent tegen diefstal. Eventueel kunt u de verzekering dan tijdelijk stopzetten. Of uw auto verzekerd is tegen diefstal is afhankelijk van de gekozen dekking en of de auto voldoet aan de vereiste beveiliging. Uw verzekeraar kan u hier meer over vertellen. Bent u verzekerd tegen diefstal? Dan vraagt de verzekeraar meestal om een bewijs van aangifte.
Bewijs van aangifte
Via mijnpolitie.nl kan de aangifte digitaal ondertekend worden. Hierna kunt u het proces-verbaal downloaden en opsturen naar uw verzekeraar. Mail deze ook naar helpdesk@stichtingvbv.nl, dan zal het bewijs worden toegevoegd aan het diefstaldossier.
Uw gestolen auto terugvinden
Binnen een half uur nadat u aangifte heeft gedaan staat uw auto, zowel nationaal als internationaal, als gestolen geregistreerd. De instanties kunnen dan op zoek naar uw gestolen voertuig.
De voordelen van aangifte van diefstal doen:
Het vergroot de kans op het terugvinden van uw voertuig
U bent niet meer aansprakelijk voor schade die met de auto wordt veroorzaakt
U hoeft geen wegenbelasting en eventueel geen premie voor de autoverzekering meer te betalen
Is uw auto teruggevonden?
Dat is goed nieuws! Het VbV kan u verder helpen bij vragen omtrent het terugkrijgen van uw voertuig. Wanneer uw auto wordt teruggevonden past de politie dit aan in het kentekenregister. Van de RDW krijgt u een brief waarin staat wanneer u het voertuig weer kunt gebruiken.
Tips om autodiefstal te voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het belangrijk om uw voertuig goed te beveiligen. Uw verzekeraar kan ook bepaalde beveiligingsmaatregelen eisen. Enkele tips om autodiefstal te voorkomen:
Zorg voor extra beveiligingsmaatregelen zoals een alarmsysteem. Dit maakt het minder aantrekkelijk om de auto te proberen te stelen en een alarm zal dieven afschrikken.
Parkeer op een goede plek met voldoende verlichting.
Zorg ervoor dat ‘keyless entry’ sleutels, oftewel ‘smart keys’ ver van de voordeur liggen om te voorkomen dat uw sleutel wordt gehackt. Beveilig de sleutel met een Keyless Protector.
Laat een voertuigvolgsysteem installeren. Dit voorkomt diefstal niet, maar helpt wel bij het sneller terugvinden van uw voertuig.
Lees ook eens de 5 tips om autodiefstal te voorkomen van Fleetprotect.
Meer informatie
Wilt u meer weten over wat u kunt doen wanneer uw auto is gestolen? Lees dan ook de tips van de politie en van Slachtofferhulp Nederland. Wilt u uw voertuig optimaal beveiligen tegen inbraak en diefstal? Wij helpen u graag verder. Bekijk onze SCM alarmsystemen of neem contact met ons op voor meer informatie via 088 0123 300 of het contactformulier.
Fleetaccess heeft al jaren ervaring in de voertuigbeveiligingsbranche. Hierbij focussen we ons altijd op maximale kwaliteit en een goede prijs-kwaliteitverhouding. We leveren de beste producten voor de beste prijs. Daarom werken we alleen samen met merken waarvan we weten dat ze aan onze hoge eisen voldoen. In dit blog lichten we één van de merken uit: Fleetprotect.
CCV/SCM-gecertificeerde voertuigbeveiliging
Van bedrijven met een compleet wagenpark tot particulieren; bij Fleetaccess kunt u altijd terecht voor de beste voertuigbeveiliging. Service en kwaliteit staan bij ons voorop. We bouwen dan ook uitsluitend CCV/SCM-goedgekeurde autoalarmen in. Voor ieder merk en type voertuig is een ander merk beveiligingssysteem het meest geschikt, daarom bekijken we per aanvraag welk systeem het meest geschikt is om te installeren.
Fleetprotect: productontwikkeling met 20+ jaar ervaring
Fleetprotect is een spin-off van Fleetaccess. Het bedrijf ontwikkeld beveiligingssystemen op basis van meer dan 20 jaar ervaring en kennis in de beveiligingsbranche. Fleetprotect biedt als een van de weinige CCV/SCM-leveranciers alle mogelijke CCV/SCM-gecertificeerde voertuigbeveiligingssystemen.
Alle mogelijke alarm- en voertuigvolgsystemen
Van de Klasse 1 alarm startonderbreker tot het meest geavanceerde Klasse 5 alarm en van de KE01 Keyless Protector tot het Klasse TV01 terugvindsysteem; Fleetprotect biedt alle mogelijke alarm- en voertuigvolgsystemen. De combinatie van de producten zorgt voor maximale synergie.
Fleetprotect beveiligingssystemen
Afhankelijk van de eisen vanuit de verzekeraar en uw eigen wensen kunnen we de volgende Fleetprotect beveiligingssystemen inbouwen. Het inbouwen van de systemen kan op locatie of op een van onze eigen inbouwlocaties.
KE01 Keyless Protector: Met de Keyless Protector is een voertuig beveiligd tegen relay attack, doordat de keyless entry sleutel automatisch uitschakelt wanneer deze stilligt.
Klasse 1 alarm: Een Klasse 1 alarm is een startonderbreker. Met een startonderbreker kan een voertuig niet worden gestart zonder sleutel.
Klasse 2 alarm: Een Klasse 2 alarm is een aanvulling op de startonderbreker. Extra functies zijn een alarmsysteem en inbraakdetectie. Door beveiliging op alle deuren beschermt dit systeem een voertuig tegen inbraak.
Klasse 3 alarm: Het Fleetprotect Klasse 3 alarm bevat alle functies van het Klasse 2 alarm, aangevuld met hellingshoekdetectie. Dit is de hoogste klasse tegen inbraak.
Klasse 4 alarm: Het Klasse 4 alarm is een voertuigvolgsysteem en zorgt ervoor dat een gestolen voertuig gevolgd en opgespoord kan worden. Klasse 4 dient minimaal met een klasse 1 alarm te worden gecombineerd.
Klasse 5 alarm: Wanneer je een Klasse 3 alarm combineert met het Klasse 4 systeem ontstaat een Klasse 5 alarm. Dit systeem biedt maximale beveiliging tegen inbraak en diefstal.
TV01 Peilzender: De TV01 Peilzender is een passief terugvindsysteem en is bedoeld om een voertuig terug te vinden. Dit systeem zendt 2 keer per 24 uur een locatie door en gaat daarna weer uit.
Wat maakt Fleetprotect uniek?
Met de producten van Fleetprotect bent u verzekerd van de beste voertuigbeveiliging. De voordelen van Fleeprotect:
Ontwikkeld op basis van 20 jaar ervaring
Alle systemen zijn CCV/SCM-gecertificeerd
24/7 hulp met de InQontrol-app: Via de unieke InQontrol-app van Fleetprotect heeft u 24/7 alle benodigde informatie voorhanden. De meldkamer is altijd bereikbaar en helpt u snel weer op weg.
Perfecte balans tussen beveiliging en gebruiksgemak
3 jaar fabrieksgarantie
Niet goed, geld terug binnen 30 dagen
Meer informatie
Wilt u meer weten over Fleetprotect of over een van de andere merken waarmee we werken bij Fleetaccess? Of bent u benieuwd welk voertuigbeveiligingssysteem we aanraden voor uw situatie? Neem dan contact met ons op of vraag vrijblijvend een offerte aan. Onze experts adviseren u graag.