Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Bescherm uw voertuig tegen katalysatordiefstal

Gepubliceerd: 26 juni 2024

U denkt vast, wat moeten autodieven met mijn uitlaat? Maar een uitlaat kan voor dieven veel geld waard zijn. In de uitlaat zitten namelijk materialen, zoals platina, die op de markt veel waard kunnen zijn. Deze materialen zitten in de katalysator (onderdeel van de uitlaat).

Maar wat is een katalysator? Een katalysator is een onderdeel in de uitlaat die ervoor zorgt dat de schadelijke stoffen onschadelijk worden gemaakt. Dit gebeurt door een chemische reactie die geactiveerd wordt door verschillende materialen zoals platina, palladium en rhodium. Deze materialen zijn geld waard, hierdoor zien we dat katalysatoren veel worden gestolen. 

Bij welke auto's wordt de katalyator het vaakst gestolen?

De Britse Daily Mail heeft onderzoek gedaan naar autodiefstal en heeft ook onderzocht welke auto-onderdelen per automerk het vaakst gestolen worden. Uit dit onderzoek is gebleken dat de katalysator opmerkelijk vaak wordt gestolen bij de volgende auto’s: 
 

  • Toyota Auris en Prius
  • Lexus RX
  • Honda Jazz


Dit zijn hybride auto’s waarvan de katalysator minder vaak is aangetast en dus meer zeldzame materialen bevat. 

Hoe wordt de katalysator gestolen?

Het stelen van een katalysator kan erg snel gedaan worden door dieven. Zij kunnen uw auto omhoog krikken, de uitlaat eraf zagen en daar hebben ze de buit. Vaak worden dit soort klusjes binnen een paar minuten geklaard. 

Voorkomen van katalysatordiefstal

Een aantal gemakkelijke voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen, kunnen een groot verschil maken in het voorkomen van autodiefstal.
 

 

1. Parkeer uw auto op een verlichte plek 

Autodieven willen niet gezien worden. Wanneer uw auto op een verlichte plek staat valt uw auto meer op en dieven dus ook. Zij zullen in dit geval dus ook minder snel toeslaan.

2. In bezit van eigenparkeerterrein? Maak er gebruik van!

Autodieven kiezen eerder een plek waar ze ongezien auto/inbraak of -diefstal kunnen plegen. Zij vermijden plekken op het eigen terrein van de bewoner, omdat ze daar goed gezien kunnen worden en eventueel opvallen bij buurtbewoners. Maak dus ook gebruik van uw eigen parkeerterrein en parkeer, waar mogelijk, ook andere voertuigen in uw bezit op uw (afgesloten) terrein. 

3. Kies voor een autoalarm

Fleetaccess biedt verschillende autoalarmen, van een klasse 1 alarm tot een klasse 5 voertuigvolgsysteem. Om katalysatordiefstal tegen te gaan, raden wij een klasse 3 alarm aan. Vaak moet een auto worden opgekrikt om bij de uitlaat te kunnen. Het klasse 3 alarm is voorzien van hellingshoekdetectie, dus gaat het alarm af wanneer de auto opgekrikt of weggesleept wordt. Ideaal om katalysatordieven af te schrikken.

Installeren van een autoalarm

Bij het installeren van een autoalarm komt veel kijken. Er zijn namelijk regels waaraan een alarm moet voldoen om goedgekeurd te worden.  Met een goedgekeurd SCM gecertificeerd alarm bespaart u vaak kosten op de premie van uw autoverzekering. Fleetaccess is een gecertificeerd en erkend installatiebedrijf en levert SCM gecertificeerde autoalarmen. Onze  experts installeren uw autoalarm volgens de juiste manier, zodat uw voertuig optimaal beveiligd is. 

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken om een alarmsysteem te laten monteren? Neem dan contact op! Wij adviseren u graag bij het maken van de juiste keuze.