Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

Wat moet je doen als je voertuig wordt gestolen?

Gepubliceerd: 15 januari 2025

Als je auto, motor of ander voertuig gestolen wordt, is het belangrijk om snel te handelen. Veel partijen, zoals verzekeraars, tussenpersonen en klanten, weten niet altijd precies wat ze moeten doen. Daarom is het belangrijk om een aantal stappen te volgen. Wij hebben een aantal stappen op een rij gezet voor als jouw voertuig is gestolen. Het is belangrijk om snel te handelen, omdat jouw voertuig al snel het land uit kan zijn.


Wat te doen als jouw motorrijtuig is gestolen? Bel dan direct het Landelijk Aangifteloket Gestolen Voertuigen (AGV). Dit is van de politie en is te bereiken op 088-66-28 288. Hierna moet je meteen jouw verzekeraar informeren over de diefstal.

Het is erg belangrijk om deze volgorde aan te houden, want de eerste 24 uur na diefstal is erg belangrijk voor het terugvinden van jouw motorrijtuig. Wanneer dit gedaan wordt, wordt het door de AGV als gestolen geregistreerd. Zowel nationaal als internationaal. Waarom het zo belangrijk is, is omdat als het voertuig als gestolen staat geregistreerd, het nog opgespoord kan worden door verkeerscamera’s. Die zijn namelijk voorzien van automatische kentekenplaatherkenning (ANPR). Dit maakt de kans op terugvinden groter.

Wat ook helpt is jouw voertuig voorzien van een klasse tv terugvindsysteem. Dit is een systeem dat in jouw auto geïnstalleerd kan worden. Het is verbonden met een alarmcentrale die door middel van GPS jouw auto kan opsporen. 

 

Melden bij WA-verzekering

Ook als je voertuig alleen WA-verzekerd is (en dus niet verzekerd tegen diefstal), is het belangrijk om snel aangifte te doen. Dit vergroot niet alleen de kans dat het voertuig wordt teruggevonden, maar zorgt er ook voor dat de verzekeraar op de hoogte is. Die kan de verzekering tijdelijk stopzetten. Daarnaast voorkom je dat je als eigenaar aansprakelijk wordt als de dief een boete krijgt of een ongeluk veroorzaakt met jouw voertuig.
 

Voorkomen van diefstal

Ze zeggen altijd: ‘’Voorkomen is beter dan genezen’’. Dit is in dit geval niet anders, het aanbrengen van bijvoorbeeld een SCM alarmsysteem is een goede stap om diefstal tegen te gaan. Wij zijn gespecialiseerd in het inbouwen van alarmsystemen en bouwen graag een alarm voor jou in. 

Diefstal bij bromfietsen

Bij diefstal van bromfietsen of scooters is de procedure anders. Je kunt de vermissing direct online melden via de website van Stichting VBV: stichtingvbv.nl. Daarna doe je online aangifte bij de politie via deze link: politie.nl.

 

Diefstalcijfers

Stichting VBV registreert cijfers over gestolen en teruggevonden motorrijtuigen, en het blijkt dat het aantal gestolen geregistreerde motorrijtuigen blijft dalen. In 2019 werden er nog 23.826 motorrijtuigen als gestolen gemeld, terwijl dat aantal in 2022 was afgenomen tot 20.946. In 2024, tot en met oktober, staat de teller op 18.022 gestolen voertuigen.


Echter zijn de cijfers van bedrijfswagen en motorfietsen minder goed. Zo steeg het aantal gestolen bedrijfsauto’s met 7% ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook nam het aantal gestolen motorfietsen toe, dit is met 12% toegenomen.   

 

Steeds vaker teruggevonden motorrijtuigen

Ongeveer 31% van alle gestolen motorrijtuigen wordt binnen 30 dagen teruggevonden, waarvan de helft al binnen 3 dagen.

Steeds meer gestolen voertuigen worden opgespoord. In het eerste kwartaal van 2019 werd 42% van de gestolen voertuigen teruggevonden; in het derde kwartaal van 2023 was dit gestegen naar 46%.


Daarnaast gaat het opsporen sneller, dit komt deels door de terugvindsystemen (klasse tv) die steeds vaker worden ingebouwd. In 2019 werd slechts 10% binnen 30 dagen teruggevonden, terwijl dit in het vierde kwartaal van 2023 was gestegen naar 35%. Van de voertuigen die in de eerste helft van 2024 werden teruggevonden, kwam 42% gemiddeld binnen 25 dagen terug.

Neem contact op

Fleetaccess is gespecialiseerd in het inbouwen van alarmsystemen, benieuwd naar wat bij jou past? Onze specialisten leggen het je graag uit! Neem contact op!