Gestolen onderdelen worden gebruikt bij schadeherstel
Gepubliceerd: 22 juni 2017
AVc: Veel gestolen onderdelen gebruikt bij schadeherstel
Veel gestolen objecten uit auto's, zoals airbags, navigatiesystemen, koplampen en velgen, worden gebruikt voor schadeherstel. Dit stelt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).
Malafide schadeherstelbedrijven
Er verdwijnen veel van deze onderdelen naar het buitenland. Maar de AVc is er van overtuigd dat een deel hier blijft en wordt geleverd aan "malafide" schadeherstelbedrijven. Vooral de merken Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Mercedes, BMW en Volvo zijn het slachtoffer van diefstal, waarbij de schade bijna altijd meer is dan alleen het object, aldus de AVc: "Dashboarden worden vernield of CANbus draden afgeknipt. Betere beveiliging bij dealerbedrijven zorgt ervoor dat het dievengilde hun werkgebied verleggen naar woonwijken en bedrijfsterreinen."
Schade berokkenen
Volgens AVc berokkent een schadehersteller die willens en wetens gestolen onderdelen monteert schade: "Scherp inkopen" wil elke ondernemer, maar als de prijs te laag is dan klopt er iets niet. Een schadehersteller die willens en wetens gestolen onderdelen monteert berokkent uw bedrijf schade. U kunt tenslotte qua prijs niet concurreren en dat kost u omzet."
Focwa-leden voorkomen gebruik gestolen onderdelen
Consumenten kunnen voorkomen dat bij schadeherstel gebruik wordt gemaakt van gestolen objecten door de schade te laten herstellen bij een Focwa-lid. Dit zegt Focwa in een reactie op het bericht van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) over het gebruik van deze gestolen objecten, zoals airbags, navigatiesystemen, koplampen en velgen, voor schadeherstel.
Focwa Standaard
Reden is dat Focwa-leden zich moeten zich certificeren voor de Focwa Standaard. "Met dit keurmerk bewijst het lid 'veiligheid door vakmanschap", aldus directeur Femke Teeling. "Onder vakmanschap hoort het gebruik van gestolen onderdelen absoluut niet thuis. Bij het toekennen van de Focwa Standaard worden hier strenge eisen aan gesteld."
Aanpak malafide handel
Focwa zegt haar leden te stimuleren verdachte zaken te melden. In het kader daarvan werkt Focwa ook actief mee aan het AVc-project 'aanpak van malafide handel', samen met andere publieke en private partijen.
Volgens André Bouwman, projectcoördinator AVc, adviseert Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit consumenten om hun voertuig te laten herstellen door schadeherstellers die aan de Focwa Standaard voldoen: "Op die manier zijn ze gegarandeerd dat er geen gestolen onderdelen in hun herstelde auto worden gebruikt."
Bron: Autoschadeportaal