Uw auto tegen cyberaanvallen beschermen met een noodknop
Gepubliceerd: 30 september 2019
Wereldwijde hack
Volgens Consumer Watchdog focust de auto-industrie zich volledig op de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Hoewel het moment waarop dit volledig uitgerold is nog ver in de toekomst ligt, rijden er inmiddels wel al tientallen miljoenen voertuigen met een gevorderde mate van connectiviteit rond.
Volgens de bond zijn deze auto’s gevoelig voor hackers. “Dat komt doordat ook bij deze auto’s zaken als accelereren, sturen en remmen kunnen worden overruled door computers en software” aldus de organisatie.
De verwachting is dat aan het einde van dit jaar de meerderheid van de nieuw geleverde auto’s voorzien zijn van permanente internetverbinding. Volgens Consumer Watchdog neemt daarom het gevaar voor een potentieel wapen nog verder toe. Dit stelt de organisatie in een onlangs gepubliceerd rapport. “Waar miljonene auto’s met dezelfde software rondrijden, kan één individu in potentie al deze voertuigen zijn wil opleggen”. Consumer Watchdog stelt dat de gevolgen catastrofaal kunnen zijn als terroristen een grote hoeveelheid auto’s tegelijk overneemt om zo een aanslag te plegen.
Killswitch tegen cyberaanvallen op "slimme - connected" voertuigen
In het onderzoek stelt Consumer Watchdog dat naast het potentiele risico van duizenden slachtoffers, een hack ook grote economische gevolgen kan hebben. Om dit risico te beperken pleit de bond voor het standaard inbouwen van een ‘kill switch’. Dit is een knop op het dashboard waarmee auto’s direct kunnen losgekoppeld worden van het internet. Zo’n knop kost slechts 50 cent en is gemakkelijk te installeren. De bond stelt dat dit zo spoedig mogelijk gerealiseerd moet worden en wil dat de CEO’s van de auto-industrie ondertekenen dat zij persoonlijk verantwoordelijk zijn voor ongevallen totdat deze kill switch standaard wordt ingebouwd in nieuwe auto’s met internetconnectiviteit.
Uw auto beveiligen tegen cyber aanvallen?
Momenteel bestaat er nog géén voertuigbeveiliging die een hack via de internetverbinding kan stoppen. Dit komt omdat deze dreiging vooralsnog enkel theoretisch is. Helaas is diefstal bij stilstand wél een reëel probleem. Daarom stellen verzekeringsmaatschappijen vaak strenge eisen aan uw voertuigbeveiliging. Het is dan ook raadzaam uw voertuig te beveiligen middels een SCM goedgekeurd alarmsysteem.
Fleetaccess houdt ontwikkelingen op het gebied van voertuigbeveiliging op de voet bij. Zo kunnen we maatoplossingen voor vrijwel elk model auto bieden, afhankelijk van uw wensen en de eisen van uw verzekering.
Naast een alarmsysteem op maat biedt Fleetaccess ook fysieke beveiligingsmaatregelen zoals een slot op uw versnellingsbak of een onderbreker in uw autosleutel tegen relay attack.
Neem contact op met onze specialisten om te kijken hoe we ook uw voertuig maximaal kunnen beveiligen.