Fleet Access

Klanten beoordelen ons met een 8.8

Heeft u een vraag? Bel ons gerust 088-0123300

SCM alarmsysteem

 

Wat is een SCM / VBV klasse alarmsysteem ?
 

Per 1-1-2015 heeft het Verbond van verzekeraars (VbV) besloten dat er nieuwe eisen komen voor het SCM/VBV alarmsysteem voor auto’s. De benaming van de verschillende type alarmsystemen is gemakkelijker gemaakt, waardoor verzekeringen duidelijk aan hun klanten kunnen communiceren welk alarmsysteem zij nodig achten.

Door het installeren van een gecertificeerd SCM / VBV klasse alarmsysteem verkleint u kans dat er ingebroken wordt in de auto. Fleetaccess levert alarmsystemen die voldoen aan de hoogste eisen van de verzekeringsmaatschappij, SCM/ VBV / KIWA (Nederland) en BVVO (België).
 
De alarmsystemen zijn onderverdeeld in verschillende types. Voorheen was het SCM klasse 1, 2, 3, 4 en 5.

Tegenwoordig is de SCM klasse indeling als volgt:
 

Startonderbreker met eigen autorisatie 

 
Voorheen SCM / VBV klasse 1 alarm;
 
Standaard hebben de meeste Europese auto’s een startonderbreker af-fabriek, welke in veel gevallen ook SCM goedgekeurd is. Per 1 januari 2015 eist de verzekeringsmaatschappij op diversen auto's een startonderbreker met eigen autorisatie. Eigen autorisatie betekend dat naast de af-fabriek startonderbreker een extra startonderbreker wordt ingebouwd. De startonderbreker wordt middels eigen autorisatie uitgeschakeld. Dit kan op verschillende manieren, namelijk;
 
- eigen autorisatie middels draadloze transponder
- eigen autorisatie middels handzender
- eigen autorisatie middels RFID tag
 
Fleetaccess kijkt samen met de klant welke autorisatie methode het beste past bij uw auto. 
 

Alarmsysteem

 
Voorheen SCM klasse 2 alarm;
 
Een SCM / VBV alarmsysteem is een inbraakbeveiliging middels een startonderbreker met eigen autorisatie, interieur beveiliging, omtrek beveiliging en noodstroom sirene. Het alarmsysteem heeft net zoals de startonderbreker met eigen autorisatie een eigen autorisatie, zodat het alarmsysteem niet kan worden uitgeschakeld middels moderne diefstal technieken. 
Bij moderne diefstal techniek moet u denken aan kopiëren van handzender, vrij schakelen van de startonderbreker middels OBD killer, etc.
 
Het alarmsysteem kan via de originele sleutel bediend worden en kan onzichtbaar gemonteerd worden. Eigen autorisatie is mogelijk via een draadloze transponder of separate handzender.
 

Alarmsysteem met hellingshoekdetectie

 

Voorheen SCM klasse 3 alarm;
 

Het alarmsysteem met hellingshoekdetectie is bijna hetzelfde als een alarmsysteem (=klasse 2). Het enige verschil is een hellingshoekdetectie. Dit alarmsysteem heeft ook een eigen autorisatie, interieur bewaking, omtrek beveiliging en een noodstroomsirene. Het prijs verschil is minimaal, maar daarentegen ook gelijk een hogere klasse. Het alarmsysteem met hellingshoekdetectie kan worden bediend  via de originele sleutel en is verder onzichtbaar in de auto.
 
 

Voertuigvolgsysteem

 
Voorheen SCM klasse 4/5 alarm
 
Het voertuigvolgsysteem maakt het mogelijk de auto terug te zoeken nadat  deze gestolen is. Het voertuigvolgsysteem is aangesloten op een PAC erkende meldkamer. Voor de verzekering kent het voertuigvolgsysteem verschillende combinaties;
 

Voertuigvolgsysteem met anti jamming (voorheen klasse 4):

 
Hierbij wordt een af-fabriek startonderbreker of achteraf geïnstalleerd startonderbreker met eigen autorisatie gekoppeld aan het voertuigvolgsysteem. Zodra deze gesaboteerd wordt zal het voertuigvolgsysteem een noodsignaal uitzenden, waarna PAC erkende meldkamer contact zal opnemen met de eigenaar.
 

Alarmsysteem met hellingshoekdetectie + voertuigvolgsysteem met anti jamming (voorheen klasse 5)

 
Hierbij wordt het alarmsysteem met hellingshoekdetectie gekoppeld aan het voertuigvolgsysteem. Zodra het alarmsysteem van de auto af gaat zal deze noodsignaal doorgeven aan de PAC erkende meldkamer. De meldkamer zal vervolgens contact opnemen met de eigenaar. 
 

Anti jamming

 
Het voertuigvolgsysteem met anti jamming zorgt ervoor dat wanneer de auto gejammed wordt de startonderbreker ingeschakeld wordt en vervolgens de auto niet meer gestart kan worden. Het voertuigvolgsysteem kan via een APP op de telefoon of via een PAC erkende meldkamer de startonderbreker weer vrij geven, zodat de auto weer start.

 

VbV / SCM Terugvindsysteem TV01

 
Sinds juni 2016 is er een nieuwe SCM regelgeving bijgekomen, namelijk de TV01. TV01 staat voor terugvindsysteem. Terugvindsystemen kunnen worden gebruikt als toevoeging op een SCM voertuigvolgsysteem of als standalone systeem. Een VbV / SCM goedgekeurd terugvindsysteem is vaak een autonoom systeem en kan daardoor op de meest onmogelijke plaatsen worden ingebouwd. Hierdoor is dit SCM alarmsysteem zeer moeilijk te traceren voor dieven. Een terugvindsysteem moet verplicht in een PAC erkende meldkamer zijn aangesloten.

Kenmerkend voor een SCM terugvindsysteem TV01 is dat het systeem naast GSM/GPRS en GPS ook gebruik maakt van technieken zoals RF en/of LORA en diverse andere geheime technieken. RF en/of LORA zijn alternatieve opsporingstechnieken waardoor het object sneller teruggevonden kan worden. De werking van deze technieken wordt zoveel mogelijk "schimmig" gehouden om dieven niet op het juiste spoor te zetten.
 
Prijzen en informatie over het terugvindsysteem is hier te vinden.
 

Toelichting werking eigen autorisatie bij startonderbreker en alarmsysteem 

 
Een “eigen autorisatie” is niet meer dan een extra toestemming dat de auto gestart mag worden. Dit kan via verschillende methodes. Bij alarmsysteem (=voorheen klasse 2) en alarmsysteem met hellingshoekdetectie (= voorheen klasse 3) moet binnen 15 seconden nadat de deur is geopend worden geautoriseerd middels transponder/handzender dat de rechtmatige eigenaar de auto start. Wanneer niet geautoriseerd wordt zal het alarm afgaan en de startonderbreker de auto blokkeren. 
 
Vergelijk oude SCM klasse versus niet SCM klasse:
 
VbV/SCM klasse 1 - zal worden - VbV/SCM startonderbreker met eigen autorisatie
VbV/SCM klasse 2 - zal worden - VbV/SCM alarmsysteem
VbV/SCM klasse 3 - zal worden - VbV/SCM alarmsysteem met hellingshoekdetectie 
VbV/SCM klasse 4 - zal worden - VbV/SCM voertuigvolgsysteem
 

Begrippenlijst VbV / SCM alarmsysteem
 

Hellingshoekdetectie:
Een hellingshoekdetectie zorgt ervoor wanneer de auto wordt opgetakeld of wordt weggesleept het alarmsysteem getriggerd zal worden. 
 
Interieurbeveiliging:
Interieurbeveiliging is een beveiliging bij het alarmsysteem middels een radar of ultrasoon. Fleetaccess installeert alleen radarbeveiliging, omdat deze onzichtbaar is. De interieurbeveiliging detecteert wanneer iemand de auto in komt als het alarmsysteem (met of zonder  hellingshoekdetectie) actief is. Wanneer het alarmsysteem beweging detecteert zal het alarm getriggerd worden.
 
Omtrekbeveiliging:
De omtrekbeveiliging is de beveiliging van elke deur, motorklep of kofferbak. Zodra een van de deurcontacten verbroken wordt zal het alarmsysteem getriggerd worden.
 
Noodstroomsirene:
De noodstroomsirene is een sirene met een eigen accu voorziening. Zodra de noodstroomsirene doorgeknipt wordt zal deze verder gaan op zijn interne accu. De verbinding tussen het alarmsysteem en de sirene is een gecodeerd signaal, zodat deze niet gesaboteerd kan worden.
 
PAC erkende meldkamer:
Een PAC erkend meldkamer is een gecertificeerde meldkamer welke bij een geautoriseerde melding de hulpdiensten mogen inschakelen. De verzekering stelt bij volgsysteem verplicht dat de meldkamer 24/7 de auto in de gaten houd in geval van een melding. Let op; de meldkamer kan uitsluitend via het volgsysteem kijken waar de auto is, zodra er een melding van de auto zelf binnen komt of de eigenaar met autorisatiecode een melding maakt. 
 
OBD Killer:
Een OBD killer is een computer welke aan de boordcomputer van de auto wordt aangesloten, zodat zaken zoals een startonderbreker vrijgegeven kan worden, sleutels gekopieerd kunnen worden en andere regelapparatuur ontregeld  kunnen worden.

LORA:
LoRA is een van de nieuwste opsporingstechnieken. LoRa staat voor long range en is aanvullende ten opzichte van Bluetooth voor de zeer korte en WiFi voor de middellange afstand. Via LoRa kunnen apparaten met elkaar communiceren. Het is mogelijk om via LoRa kleine apparaatjes over grotere afstand te besturen. Met Bluetooth is het mogelijk om korte afstanden te overbruggen om zo apparaten met elkaar te verbinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uw handsfreekit in de auto. Met WiFi kunnen middelgrote afstanden worden overbrugd om bijvoorbeeld in een bedrijfspand alle apparaten samen te laten komen op een apparaat die met het internet naar buiten communiceert. Met LoRa is het mogelijk om grotere afstanden over het internet te overbruggen voor het doorgeven van een simpele status: Vol of Leeg, Bezet of Vrij, Aan of Uit, Hoog of Laag.
 
 
Heeft u desondanks de uitgebreide toelichting toch nog vragen over de nieuwe SCM regelgeving kunt u ons bereiken op 088-0123300 of via de mail op info @ fleetaccess.nl.

Meer informatie>>
 

U kunt ons ook per e-mail benaderen.

Vul dan onderstaand formulier in, zodat wij zo spoedig mogelijk contact met u kunnen opnemen.

(* = verplicht veld)